A kutatási eredmények most jelentek meg az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban.
Az új tanulmány összekapcsolja az ELÉGTELEN, flavonoidokban/polifenolokban gazdag ételek – mint például a bogyós gyümölcsök – bevitelét az Alzheimer-kór és a kapcsolódó demenciák nagyobb kockázatával.
A tanulmány hat különféle flavonoid bevitelét vizsgálta 2801 ember körében, közel 20 éven keresztül.
A kutatók a csoportok flavonoid-beviteleit táplálkozási kérdőívek segítségével mérték meg, amelyeket a résztvevők nagyjából négyévente töltöttek ki. A kutatók figyelemmel kísérték a csoportok általános egészségi állapotát, ideértve az Alzheimer-kór és a kapcsolódó demenciák (ADRD), valamint maga az Alzheimer-kór arányát.
„Vizsgálatunk képet ad nekünk arról, hogy az étrend hogyan kapcsolódik az idők során az ember kognitív hanyatlásához, mivel a flavonoidok bevitelét sok éven keresztül meg tudtuk vizsgálni a résztvevők demencia diagnózisa előtt” – magyarázza Dr. Paul Jacques, táplálkozási epidemiológus.